Günümüzde artık koltukaltındaki tüm lenf bezlerinin çıkarılması tutulum yoksa tercih edilmemektedir. Tutulum olup olmadığını inceleme yapmadan bilmek imkansızdır. Bu amaçla tümörün yayılma olasılığının en yüksek olduğu ilk lenf bezinin çıkarılması ve incelenmesi büyük oranda koltukaltındaki yayılım hakkında bize bilgi vermektedir. Böylece gereksiz koltukaltı lenf bezi diseksiyonunun önüne geçmek mümkün olmaktadır.
Koltukaltında tümörün yayılma olasılığının en yüksek olduğu lenf bezine “nöbetçi” (sentinel) lenf bezi denir. Bu bezle birlikte hemen yanında bulunan 1-2 lenf bezi daha vardır. Bunlara da parasentinel lenf bezleri denir. Nöbetçi lenf bezi çıkarılırken bu lenf bezleri de çıkarılmalıdır. Böylece en doğru sonuca ulaşmak mümkün olur.
Nöbetçi lenf bezini bulmak için birkaç yöntem vardır. Bu yöntemler tümör ameliyatı sırasında uygulanır. Bunlar:
• Renkli boya (isosülfan veya metilen mavisi) enjeksiyonu,
• Radyonüklid madde enjeksiyonu (bu işlem ameliyattan bir gün veya dört-beş saat önce yapılır),
• Nano-demir partikülleri enjeksiyonu (Manyetik yöntem).
Ameliyat sırasında koltukaltından ya aynı kesiyle ya da ayrı bir kesiyle işaretlenmiş lenf bezleri çıkarılır ve patolojik incelemeye gönderilir. Bu inceleme ya ameliyat sırasında hızlı dondurularak ya da ameliyat sonrası standart yöntemlerle yapılır. Eğer nöbetçi lenf bezinde tümör hücreleri (metastaz) var ise o zaman koltukaltındaki diğer lenf bezlerinin tamamı da çıkarılmak zorundadır.