Meme kanseri nasıl anlaşılır?
Meme kanseri üçlü değerlendirmeye tanı alır:
1. Bir genel cerrahi uzmanı tarafından belirti ve bulguların değerlendirilmesi,
2. Bir radyoloji uzmanı tarafından mamografinin değerlendirilmesi ve gerekirse ultrason yapılması,
3. Bir patoloji uzmanı tarafından kitleden alınan örneğin (biyopsinin) değerlendirilmesi.
Mamografi başlıca meme görüntüleme yöntemidir. Meme dokusu iki plaka arasında hafifçe sıkıştırılırken X-ışını ile memenin resmi çekilir. Genellikle iki yönlü olarak çekilir. İlkinde yukardan aşağı, diğerinde ise oblik olarak yandan görüntü alınır. Bu inceleme biraz rahatsızlık verse de meme dokusuna ciddi bir zararı olmaz. Günümüzde dijital teknoloji ürünü cihazlar kullanılmaktadır. Dolayısıyla verilen X-ışını dozu oldukça düşüktür. Mamografi ile ele gelen kitlelerde %95 doğrulukla tanı konur. Ele gelmeyen durumlarda bu oran %50’ye düşmektedir.
Ultrason, güvenli ve yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Meme üzerine kayganlaştırıcı bir jel sürülerek görüntü kalitesi arttırılır. Kanser tanısında değeri mamografiden düşük olsa da kitlelerin solid (içi yoğun) veya kistik (içi sıvı dolu) olduğunun ayrımında güvenilirliği çok yüksek bir yöntemdir.
Meme kanserinin belirtileri nelerdir?
Meme kanseri erken teşhis edilmediği vakit zamanla meme içinde büyür. İlk zamanlarda meme kanseri belirtileri görülemeyebilir ama zamanla memede ele gelen sertlikler, meme başında çekilme, kanlı meme başı akıntısı, meme ağırısı vb. belirtilere rastlarsanız vakit kaybetmeden doktordan randevu almalısınız. Aşağıda yazılı olan meme kanseri belirtileri dikkate alınmalıdır.
Kitle: Kanserin en sık görülen bulgusudur. Kitle genellikle ağrısız ve serttir, sınırları düzensiz ya da belirsizdir.
Meme şeklinde ve boyutunda değişiklik: Kanseri meme derisinde çekintilere veya çukurlaşmalara (gamze) neden olabilir. Bazen meme şeklinde bozukluk yaparak asimetri oluşturabilir.
Meme başında çekilme: Meme kanseri bazen meme başının içeri doğru çekilmesine neden olabilir.
Kanlı meme başı akıntısı: Meme ucundan kendiliğinden pembeden kırmızıya kadar değişen renklerde akıntılar olabilir.
Meme ucunda kaşıntılı, kızarık lezyonlar: Sadece meme başını tutan meme kanserleri çoğu kez ekzema sanılarak tedavi edilebilir. Geçmeyen, tek taraflı olan ve sınırları düzensiz bu tür lezyonlarda meme kanseri araştırılmalıdır.
Deri tutulumu: İlerlemiş olgularda meme kanseri deride yaralar oluşmasına neden olabilir. İnflamatuar meme kanseri denen özel bir tip meme kanseri başlangıçtan itibaren deriyi tutarak deride portakal kabuğu görünümü oluşmasına yol açabilir.
Koltuk altında kitle: Bazen memede saptanabilen bir kitle olmaksızın meme kanseri ilk belirti olarak koltuk altı lenf bezlerinde kitleyle belirti verebilir.
Meme ağrısı (mastalji): Meme kanserinde ağrı nadiren olur.
Bu tür kanser belirtileri görülüyorsa doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.
