Çoğu hastama cleft lift ameliyatını öneriyor ve uyguluyorum. Ancak bazı durumlarda diğer girişimleri de uygulamak gerekir. Bunlar bazen tedavi edici bazen de esas cerrahiye (cleft lift’e) köprü mahiyetinde uygulanır.

 

Abse drenajı

Abse ile başvuran tüm hastalarda orta hat dışından kesi ile abse boşaltılır. Bu esnada abse boşluğu ulaşılabilen kıllardan temizlenmelidir. Bazı nadir olgularda sadece bu tedavi ile bile pilonidal hastalığın düzelmesi mümkündür. 

 

Primer Kapatma

Bu tüm pşlonidal hastalıklı bölgenin çıkarılıp aynı seansta kapatılması anlamına gelir. Genellikle orta hatta yapılan kapamaları ifade eder ki bu nüks (hastalığın tekrarlaması) için en önemli risk faktörüdür.

 

Açık bırakma

Hastalıklı bölgenin genişçe çıkarılıp açık bırakılması çok eski yıllarda tarif edilmiş bir yöntemdir. Ne yazık ki günümüzde bir çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de gidrek azalan oranlarda da olsa uygulanmaktadır.  Aylar süren pansumanlar gerrektiren ızdıraplı bir işlemdir. Ciddi iş gücü kaybına neden olur. 

 

Pit çıkarılması (Pit eksizyonu) (Bascom I operasyonu)

Benim köprü (asıl ameliyata kadar zaman kazanma amacıyla yapılan) operasyon olarak kullandığım bir işlemdir. Bu ameliyatta pilonidal sinüs ağızları küçük birer kesi ile çıkarılır. Bu esnada açılan delikten içerideki kıllar temizlenir. Özellikle sömestr tatilinde enfekte olan öğrenci pilonidal hastaları için idealdir. Okullar kapanıncaya kadar zaman kazandırır. Bazen tamamen iyileşme de sağlanır. Ancak bu ihtimal %40 civarındadır. Bu ameliyata mikrosinuzektomi, pit picking, Lord-Millard ameliyatı gibi çeşitli isimler verilmiştir. 

 

EPSIT (Endoskopik pilonidal sinus tedavisi)

Pit eksizyonunu takiben mini bir endoskop kullanılarak kılların temizlenmesidir. Kişisel düşüncem naviküler bölge çukurunu düzeltmediği için hastalığın nüks ihtimalinin yüksek olacağı yönündedir. 

 

Fibrin Glue/Lazer 

Pit eksizyonundaki gibi aynı şekilde kıllar temizlendikten sonra geride kalan boşlukların fibrin glue veya lazer ile kapatılması işlemleri de yapılmaktadır. EPSiT için geçerli olan düşüncelerim bu işlemler için de geçerlidir. Asıl etken yani naviküler çukur yerinde kaldığı sürece hastalık tekrarlayacaktır. 

 

Limberg Flep (rhomboid flep)

Pilonidal sinüs dokusu ile birlikte sağlıklı yağ dokusunu ve naviküler bölge derisini de içine alacak şekilde geniş bir eksizyondan sonra oluşan boşluğa kalçanın bir tarafından deri ve yağ dokusunun çevrilmesi yöntemidir. Nüks ihtimali düşük bir işlem olmakla birlikte uzun ve biçimsiz kesi izi olması en önemli dezavantajıdır. Ayrıca oldukça geniş sağlıklı doku çıkarılmasını gerektirir. Küçük flepler nükseder. Büyük flepler özellikle kadınlarda estetik olmayan görünümlere yol açar.  

 

Cleft-Lift

Pilonidal sinüs deri altı yağ dokusuna uzanan bir deri hastalığıdır. Hastalıklı deri ve kıllarla dolu hastalıklı  dokuları çıkarıp derinin hastalanmasına yol açan çukuru ortadan kaldırmak varken, niye sağlıklı deri ve yağ dokularını çıkaralım? Amaç; (1) aktif hastalığı oratdan kaldırmak; (2) çukuru düzleştirmek; (3) kesiyi orat hattan uzağa kaydırmak; (4) tek operasyonla iyileşmeyi sağlamak; (5) hastalığın nüksetmesini önlemek; (6) estetik sonuç elde etmek olunca cleft lift operasyonu idealdir.  Diğer bir çok ameliyat yöntemini uygulamış bir cerrah olarak en iyi çözümün cleft lift olduğunu düşünüyorum.

  • Tedavi, muayene veya bilgi için, +90 (312) 441 14 14

    Tedaviler kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. Bu gibi durumlarda erken teşhis çok önemlidir.

  • İLETİŞİME GEÇ

Hasta Yorumları