Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasına reflü denir. Bu durumda göğüste kalbin çevresinde yanma (heartburn), ağza acı su gelmesi, boğazda ağrı, öksürük, gıcık hissi gibi belirtiler ortaya çıkar.

Reflünün başlıca iki nedeni vardır. İlki mide içi basıncın artması diğeri ise mide ile yemek borusu arasındaki kapak sisteminin bozulmasıdır. Mide içi basıncı arttıran başlıca neden obezitedir. Ayrıca çok yemek veya hava yutmak (hızlı yemek yeme, yemek yerken çok konuşmak) da mide içi basıncı arttırarak reflüye neden olur.

Kapak sisteminin bozulması ise bir çok nedene bağlı olabilir. Bunlar arasında sık geğirme ve bunu sağlayan gazlı içeceklerin (maden suyu, soda, kola vb) çok tüketilmesi, kasların gevşemesine neden olan naneli (mintli) gıdalar ile kahve ve çikolata gibi yiyeceklerin ve içeceklerin sıkça alınması başlıca fizyolojik faktörlerdir. Mide fıtığı gibi anatomik bozukluklar da reflüye neden olur.

Reflü endoskopi ve bazı özel testlerle (asit testi ve empedans testi) tanı alır.

Reflünün başlıca tedavisi beslenme alışkanlığının değiştirilmesi ve kilo verilmesidir. Eğer yemek borusunun alt kısmında iltihaplanma da ortaya çıkmışsa ilaç tedavisi eklenir. En başarılı ilaçlar asit baskılayan ilaçlar (PPİ’lar: Lansor, Nexium gibi), antiasitler (Rennie, Talcid) ile mide boşalmasını hızlandıran ilaçlardır (Motilium gibi).

Cerrahi tedaviyi anatomik bozukluğu olan yani mide fıtığı olan hastalarda uygulamayı tercih ediyorum. Anatomik bozukluğu olmayan hastalarda her ne kadar ameliyat başarısı yüksek olsa da bu kişilerde ilaç tedavisi de zaten oldukça başarılır.

  • Tedavi, muayene veya bilgi için, +90 (312) 441 14 14

    Tedaviler kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. Bu gibi durumlarda erken teşhis çok önemlidir.

  • İLETİŞİME GEÇ

Hasta Yorumları