Safra kesesinin en sık görülen hastalığı safra kesesi taşı (kolelitiyazis) ve ona bağlı gelişen safra kesesinin iltihaplanmasıdır (kolesistit).

Safra kesesinin fonksiyonları bozulduğu zaman safra içerisinde bulunan tuzlarla birleşerek çökmeye başlar ve sonuçta önce safra kristalleri ve takiben safra taşları oluşur. Safra taşı ya çok sayıda irili ufaklı olur ya da bir kaç adet büyükçe olur.

Büyük taşlar safra kanalından geçemezler. Genellikle yağlı ve yumurtalı yemeklerden sonra karnın sağ üst kısmında sancıya neden olurlar. Bazen kanalı tıkayarak safra kesesinin boşalmasına engel olarak kesenin şişmesine neden olur. Bu durum bir süre sonra kese duvarının da kalınlaşmasıyla sonuçlanır. Safra kesesi duvarı gerildiğinden hastada bulantı, kusma ve sağ üst kısımda zaman zaman şiddetlenen ve 6 saatten uzun süren ağrı ortaya çıkar. Bu tablo hastayı acil servise götürecek kadar şiddetlidir. Buna akut kolesistit denir. Hasta ilk 3 gün içerisinde başvurmuşsa acil ameliyat edilir. Daha geç başvurmuşsa 6-8 hafta sonra ameliyat edilir.

Küçük taşlar safra kanalından geçerek safra yollarına düşme eğilimindedir. Bu durumda safra yolları tıkanabilir; sarılık ortaya çıkar. Ya da ortak kanalı tıkayarak pankreasın da iltihaplanmasına neden olur (pankreatit). Bu oldukça riskli bir durumdur. Ağır seyredebilir. Yoğun bakım şartları gerektirir.

Safa kesesinde taş varlığında, herhang bir komplikasyon gelişmeden ameliyat öneriyorum. Kolelitiyazis safra kesesinin tamamının çıkarılması (kolesistektomi) ile tedavi edilir. Bu ameliyatı çoğunlukla laparoskopik yöntemle yapıyorum. Ancak gerekli durumlarda, komplikasyon gelişmişse veya safra kesesi yoğun yapışıklık nedeniyle ayrılamıyorsaaçık cerrahi gerekebilir.

  • Tedavi, muayene veya bilgi için, +90 (312) 441 14 14

    Tedaviler kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. Bu gibi durumlarda erken teşhis çok önemlidir.

  • İLETİŞİME GEÇ

Hasta Yorumları